Deel 4: Installeren Homebridge op Raspberry Pi Zero

Als je mijn eerdere blogs hebt gevolgd (deel 1 en 2) dan heb je nu een Pi die draait op Raspbian, goed geconfigureerd is en verbonden is met je wifi-netwerk. En dan kun je pas echt aan de slag.

Allereerst: toegang via SSH

Het is altijd fijner om vanaf je ‘echte’ computer te kunnen werken op je Raspberry Pi. Open Terminal als je een Mac gebruikt, als je Windows gebruikt, download dan Putty, en tik onderstaande commando in. Pas het ip-adres aan naar het ip-adres van je Pi. Heb je de username veranderd op je Pi, pas die dan ook aan (in dit voorbeeld is pi de user).

Er wordt nu gevraagd om je wachtwoord. Let op: er verschijnen geen tekens of sterretjes!

Zodra de verbinding is opgezet werk je ‘van afstand’ op de Pi.

Homebridge installeren

Op een ‘gewone’ Raspberry Pi is het enorm simpel om Homebridge te installeren, maar op een Pi Zero is het net even wat ingewikkelder. Voor dit stappenplan heb ik gebruik gemaakt van de tutorial van de maker van Homebridge. Waar nodig heb ik deze aangepast voor de Pi Zero (W).

Stap 1: Installeer ‘git’ en ‘make’:

Stap 2: Installeer de laatste versie van Node.js. Ga hiervoor naar de website van Node.js en zoek de laatste versie voor ARMv6 op. Kopieer de link naar de laatste versie (download het bestand dus niet) en tik wget in en plak vervolgens de link. Voorbeeld:

Pak het gedownloade bestand (de tarball) vervolgens uit. Maak een nieuwe directory /opt/node aan en kopieer de bestanden naar die directory. Elke regel is een nieuw commando dat gevolgd moet worden door Enter! 

Zorg er vervolgens voor dat updates goed verwerkt worden:

Stap 3: Installeer de vereiste pakketten:

Stap 4: Installeer Homebridge. Dit kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Blijf geduldig wachten en zet bijvoorbeeld even koffie. Ook hier geldt: elke regel is een nieuw commando dat gevolgd moet worden door Enter! 

Stap 5: Start Homebridge.

Na een aantal waarschuwingen (die je kunt negeren) start Homebridge op. Nu is het tijd om je iPad of iPhone te pakken en de Woning-app op te starten. Je kunt nu Homebridge a.k.a. je Raspberry Pi toevoegen.

Aangezien er nog geen plugins geïnstalleerd zijn, zul je er nog niet veel mee kunnen, maar de basis is gelegd. Alvast bekijken welke plugins er zijn? Dat kan hier!

Lees verder in Deel 5: De blauwdruk voor mijn ‘Things’ en sensors.

4 antwoorden op “Deel 4: Installeren Homebridge op Raspberry Pi Zero”

  1. Moet de laatste instructie niet zijn:
    sudo /opt/node/bin/node-gyp BUILDTYPE=Release rebuild (bin ipv lib)

    En om het helemaal af te maken: hoe kun je checken of alles draait?

  2. Ik ben er 99% zeker van dat het commando klopt. Juist vanwege een probleem met het installatiepad (bin/lib) werkte het eerst niet bij mij. Om te checken of alles draait moet je het laatste commando invoeren (node homebridge). Er scrollt dan een reeks tekst langs waarin precies staat wat er gebeurt (eerst een waarschuwing over Avahi, dan het registreren van je apparaten (als je die hebt)) en dan draait de zaak. Voor een extra check: open de Woning-app op je iPhone of iPad. Daar zie je dan vanzelf een nieuw apparaat verschijnen (een ‘Schakelaccesoire’ noemen ze dat in iOS).

  3. Wie kan mijn helpen met een opstart script zodat homebridge automatisch opstart na een boot.

Reacties zijn gesloten.