Het Internet of Things – een introductie

Het Internet of Things ontwikkelt zich stormachtig, maar wat is het nu precies? Hoe werkt het? En wat kun je er eigenlijk mee?

De term Internet of Things (IoT) stamt al uit 1985. Volgens Wikipedia werd de term voor het eerst gebruikt door Peter Lewis, die een toespraak hield bij de Amerikaanse FCC, de telecomwaakhond. In zijn toespraak zegt hij dat het Internet of Things…

… de integratie is tussen mensen, processen en technologie, met behulp van apparaten die met elkaar verbonden zijn en met sensoren die dergelijke apparaten kunnen aansturen en monitoren’. Peter Lewis

Dat klinkt nogal vaag, maar met een concreet voorbeeld wordt al snel duidelijk wat Lewis hiermee bedoelde. Stel je voor dat je een koelkast hebt die met het internet verbonden is. Je pakt een pak melk uit de koelkast, schenkt een glas in en gooit het lege pak vervolgens weg. De koelkast registreert dat de melk op is en bestelt via internet zelfstandig een nieuw pak melk bij bijvoorbeeld de supermarkt. 

De koelkast (de technologie, het ‘ding’) bestelt zelfstandig (het proces) een pak melk, omdat je de laatste melk hebt opgemaakt (mens).

Nu is dat nogal een triviaal voorbeeld. Waarom zou je dit willen? Wat is de toegevoegde waarde? Die vraag heb ik mezelf ook meermaals gesteld. Daar kwam bij dat de technologie enkele jaren terug nog best prijzig was en mijn kennis van hardware beperkt was.

Toch heb ik besloten me eens te verdiepen in de wereld van het Internet of Things, nadat de Raspberry Pi Foundation een nieuwe ‘minicomputer’ op de markt bracht, die slechts 5 euro kost. In een reeks blogs leg ik uit wat ik heb gedaan en hoe ik mijn eigen ‘Internet der Dingen’ heb opgezet. Bovendien ga ik in op de praktische toepassing ervan. Ook geef ik bij elk onderwerp de noodzakelijke codes, commando’s, configuratie-instellingen en links naar handige websites.

2 antwoorden op “Het Internet of Things – een introductie”

  1. Hartelijk dank voor het delen van je informatie !
    Een en ander sluit perfect aan met mijn wensen en ideeën.
    Je manier van beschrijven is bovendien zeer duidelijk.
    Ik ben nu al benieuwd naar de volgende delen.

  2. Het heeft even stil gelegen, maar ik ga snel verder met de volgende delen. Fijn te horen dat je er wat aan hebt!

Geef een reactie